kokoshout
Duurzaamheid  Vloeren   Leggen   Referenties   Waar te koop  

Hout van de kokospalm


De kokospalm wordt 20 tot 40 meter hoog en de diameter van de stam varieert van 20 tot 35 cm. De palmen worden in de loop der jaren niet dikker, alleen langer. Van kokospalmen kan eigenlijk alles worden gebruikt, van de bladeren voor daken tot de stam voor hout. De belangrijkste bijdrage van de kokospalm is echter de productie van kokosnoten (vezels, kokosmelk, kopra en kokosolie). Een kokospalm geeft tientallen jaren vrucht. Uiteindelijk gaat de palm steeds minder en kleinere kokosnoten dragen. Dit is het moment dat de palm gehakt wordt en verwerkt wordt tot o.a. palmhout voor houten vloeren.


Herkomst en milieu

In het land van herkomst wordt de kokospalm vooral gebruikt voor de teelt van kokosnoten. In het verleden werd met de oude palmen niets gedaan, tot ontdekt werd dat ze uitstekend dienst konden doen als hout.De kokospalm krijgt hierdoor een tweede leven. Wij kunnen dus ook met zekerheid zeggen dat de oerbossen niet aangetast worden door het gebruik van kokospalmparket! Kokoshout is dan ook certificaathouder van Rainforest Alliance.


Verantwoorde houtproductie

Na kap van de oude palmen moet er worden voorzien in nieuwe kokospalmen. Nieuw aanplant op een plantage is echter vaak te duur voor een eigenaar. Met deze nieuwe inkomstenbron - de verkoop van palmhout - is het vaak wel mogelijk om direct bomen aan te planten met een hogere productiviteit zonder dat dit finanieel risico oplevert. De bomen gaan na kap naar de zagerij en het onderste deel van de stam van de palm wordt verwerkt tot kokoshout of (bij suikerpalmen) tot vazen. Kokoshout heeft goede eigenschappen.

palmhout

Kokoshout wordt ook wel eens vergeleken met Bamboe.
Bamboe is echter een compleet andere materiaalsoort.

palmhout-kokospalm